Vinska cesta

Ozaljsko-vivodinska vinska cesta

Na južnim padinama Žumberačkog gorja uz dolinu Kupe nalazi se Ozaljsko Vivodinska vinska cesta duga oko 30 km. Suncem okupani obronci Vivodine,  Lovića i Vrhovca pružaju idealne uvjete za uzgoj vinove loze te je danas u ovom kraju vinogradima prekriveno oko 80 hektara.
Vivodinski kraj, u kojem se između dubokih dolova, šume i vinorodnih brežuljaka skriva čak 26 sela i zaselaka od davnina je poznat po uzgoju vinove loze. Od 70-tak vivodinskih isprava iz razdoblja srednjeg vijeka (od 1550. do 1776. godine), 32 isprave su kupoprodajni ugovori u kojima Vivodinci prodaju ili daruju vinograde. Narodna predaja govori da je na ovom području u srednjem vijeku nastalo više vlastelinstava, a najmoćniji feudalac zvao se Vivoda te je po njemu ovaj kraj i dobio ime.  Vrlo staro selo Vivodina (prvi zapisi datiraju iz 14. stoljeća) smješteno je na vrhu brijega s kojeg se pruža prekrasan pogled. Krajobraz nadvisuje visoki vitak zvonik župne crkve Svetog Lovre. Vanjština, a osobito unutarnji prostor s vrijednim inventarom odaje vrsne graditelje i osebujni plan gradnje te je ova crkva jedan od najvrjednijih spomenika baroknog graditeljstva ozaljskog kraja.
Ljepota vivodinskog i ozaljskog krajolika zapisana je u knjizi povjesničara Davorina Trstenjaka „Putne uspomene“, u kojoj kaže: „Tko nije od crkve Sv. Križa iznad Lovića gledao dolinu Kupe, taj nije vidio ljepote Hrvatske!“. I doista, vidikovac na vrhu Lovića oduševit će svakog posjetitelja.
Nezaobilazna stanica vinske ceste svakako je i Vrhovac. Zanimljiv je podatak da u Vrhovcu skoro svaka obitelj nosi prezime po zanatu kojim su se nekad bavili (Lončar, Kolar, Bakarić,…). Prekrasan krajolik blagih obronaka i obrađenih vinograda s klijetima („hisima“) i malim vikendicama gostoljubivo će dočekati ne samo ljubitelje kvalitetnog vina već i svakog zaljubljenika prirode.
Uz prekrasnu prirodu vinska cesta nudi i gastronomsku ponudu. Posjetitelji vinske ceste mogu uživati u vrhunskim vinima po kojima je cijelo područje nadaleko poznato. Na gospodarstvima koja se nalaze na vinskoj cesti, ljubazni i gostoljubivi domaćini ponudit će vas dobrom kapljicom i domaćom hranom po pristupačnim cijenama. Ovdje možete uživati u vrhunskim bijelim vinima Graševine, Sauvignona, Rajnskog Rizlinga, Chardonnaya i Žutog Muškata te od crnih preporuča se Crni Pinot, Frankovka, Zweigelt i Portugizac.
Učinite nešto za svoju dušu i tijelo i posjetite Ozaljsko Vivodinsku vinsku cestu.

Medena kuća - kušaona meda

Ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo LOVRO KRNIĆ

Obitelj Krnić već dugi niz godina  bavi se pčelarstvom i proizvodnjom meda. Zbog velike pažnje koje posvećuju proizvodnji meda i njegovanju pčela, med s ovog gospodarstva je bez kemijskih primjesa i teških metala, što se postiže isključivo korištenjem prirodnih sredstava i organskih kiselina za tretiranje pčela i čišćenje pčelinjaka. Upravo iz tog razloga, OPG Krnić posjeduje pravo na korištenje znaka „Ekološki proizvod Hrvatske“ koju mogu dobiti samo oni koji zadovoljavaju vrlo stroge uvjete proizvodnje. U proizvodnju i brigu oko pčela na ovom gospodarstvu utkano je ogromno iskustvo, znanje i entuzijazam. Lovro Krnić autor je i knjige „Ekološko pčelarstvo“ u kojoj donosi savjete i iskustva jednog od prvih ekoloških pčelara u Hrvatskoj.
Želite li saznati više o medu i drugim proizvodima, razgledati pčelinjak, upoznati se sa životom pčela i saznati kako se proizvodi med te kušati slasne medenjake i zanimljive okuse različitih vrsta meda? Svakako posjetite Medenu kuću! Ljubazni i dragi domaćini ispričat će vam priču kako se može učiniti dobro svima: pčelama, okolišu i potrošačima te koliko je vremena, rada i ljubavi potrebno uliti u svaku kap meda koji nosi ekološki znak.

Adresa: Ilovac Ozaljski 7a
Tel: +385 (0) 47 732 210
Tel: +385 (0) 47 614 772
Mob: +385 (0) 91 5466 686
E-mail: ekomed(at)kontkod.com
Web: http://www.konkod.hr/ekomed