Nikola Zrinski mlađi

1620. – 1664.

Praunuk je sigetskog junaka i hrvatski ban. Na kraljev poziv 1646. g. odlazi u tridesetogodišnji rat. Zbog pokazanog junaštva i vojne vještine, kralj Ferdinand III, 1647. godine imenovao ga je «generalom svih Hrvata», a 27. prosinca iste godine i hrvatskim banom. Vodio je poznatu urotu, a nakon njegove smrti u lovu, banom i vođom urote postaje njegov brat Petar Zrinski.
Bio je mudar političar, pisac i intelektualac. U svom epskom djelu pod naslovom «Opsada Sigeta» opisao je herojsku smrt svog pradjeda koja je ušla u sve povijesne anale 16. stoljeća. Poema je pisana na mađarskom jeziku, pa iako ju je pisao Hrvat, smatra se jednom od najvećih dostignuća rane mađarske barokne književnosti. Napisao je i knjigu lirike «Sirena Jadranskog mora».
Sve u svemu, Nikola je bio čovjek koji je u praskozorje europskog doba buđenja nacionalnih svijesti i početaka težnji za nacionalnim državama posvetio svoj život očuvanju europske i kršćanske civilizacije. Istovremeno se našao upleten u političke intrige svog vremena, koje s njegovim idealima i nisu imale puno toga zajedničkog, pa se stoga može smatrati tragičnom osobom hrvatske povijesti.